De vorbă cu Andrada
Andrada Margaș, jumătatea creativă a echipei Serendipity povestește într-un articol tip interviu, pe blog, despre călătoria ei în universul florilor, de la prima interacțiune cu acestea, studiile și experiențele avute în industrie și până la deschiderea propriului atelier – “Serendipity – Atelier Design Floral”, alături de bunul ei prieten, Costin Speciac.
1. Cum și când ai început să lucrezi în industria florală? Care este povestea ta, de la primele începuturi și până acum? Unde ai învățat ceea ce știi astăzi?
Privind în retrospectivă, pot spune că am avut o anumită înclinație către flori și activități creative încă din copilărie. Îmi amintesc cum, de fiecare dată când aveam ocazia, îmi surprindeam mama cu un buchet de flori creat de mine și îmi făcea plăcere văzând bucuria pe chipul ei. Totul a început însă să devină mai mult decât un hobby acum aproximativ 3-4 ani de zile, când am început să lucrez în cadrul unui lanț de florării din București. Astfel, am deprins principiile activității de florist, de la muncile de bază, cum ar fi curățatul florilor, până la realizarea de aranjamente florale complexe pentru evenimente sofisticate. Apoi, în căutare de noi provocări și cu speranța extinderii orizontului creativ, am ales să urmez pe cont propriu cursuri de design floral în ateliere de referință din Londra.
2. Ce te-a atras la o carieră de designer floral și acum propria afacere în această industrie? De ce ai ales să fii designer floral?
După experiența din Londra, din dorința de a-mi exprima liber creativitatea, într-un mod fresh și original, în urma unei discuții cu Costin, am decis să facem pasul și să lansăm propriul atelier de design floral. Sperăm ca Seredipity să aducă ceva inedit în lumea designului floral din România.
Ca un bonus, fiind o persoană sociabilă, m-a bucurat să am ocazia de a interacționa direct cu cei care comandă buchete sau aranjamente, mulți dintre ei devenindu-mi prieteni.
3. Care sunt calitățile pe care tu crezi că un designer floral ar trebui să le aibă?
E de la sine înțeles faptul că această meserie presupune un anumit grad de creativitate, dar este foarte important ca un designer floral să aibă capacitatea de a asculta și înțelege nevoile clienților și a reuși să le transpună ideile și preferințele în creații florale.
4. Ce anume te inspiră în creațiile pe care le faci zi de zi?
În general, lucrurile simple, chiar și vremea de afară, o culoare sau un lucru banal zărit din întâmplare.
5. Ai un stil de design floral preferat – modern, clasic, glam, natural etc.? Cum ai descrie stilul Serendipity – Atelier Design Floral?
Consider că fiecare stil în parte are frumusețea și sensul lui. Îmi place să cred că stilul Serendipity este unul natural, inedit și lejer.
6. Ai designeri florali pe care îi admiri, din România sau din întreaga lume? Ne poți enumera câțiva?
Mă atrage Lee Ju Yeon pentru simplitate, pe Kiana Underwood o admir pentru îndrăzneala combinațiilor de flori, culori și texturi, iar Atsushi Taniguchi îmi place pentru naturalețe și căldură.
7. Care este cel mai important lucru pe care vrei să îl transmiți prin creațiile tale clienților Serendipity?
Îmi doresc ca prin creațiile mele să transmit o stare de optimism și pasiune pentru flori, pentru viață, pentru tot ce e frumos.
8. Care este cea mai mare provocare pe care o ai cel mai frecvent în ceea ce faci? Care este cea mai mare satisfacție în ceea ce faci?
În ceea ce privește design-ul floral, cea mai mare provocare stă în capacitatea de a îmbogăți creațiile florale cu elemente noi în fiecare zi. Pentru asta, studiez permanent și caut noi surse de inspirație. La nivel personal, satisfacția stă în faptul că am norocul de a face în fiecare zi ceva ce iubesc.
9. Ai o floare preferată? Dacă da, de ce este preferată?
Iubesc absolut toate florile, dar, dacă ar trebui să aleg, ar fi ceva mai neobișnuit sau sălbatic, cum sunt protea sau astilbe.